Tips bij borstvoeding: mijn ervaringen

Vanuit mijn ervaringen ga ik hier mijn tips bij borstvoeding met jullie delen. Borstvoeding: elke (nieuwe) mama denkt er namelijk weer anders over en dat is ook prima. Is het fijn, is het handig, doet het pijn? Flesvoeding is toch ook prima? (Dat is het zeker!) Ik ga proberen in deze blog alle leuke en minder leuke momenten te benoemen. Ik deel mijn eigen ervaringen en tips bij borstvoeding bij mijn drie kindjes en daarnaast alle benodigdheden waarvan ik denk dat ze fijn en/of handig zijn bij borstvoeding. Wat heb je nodig, wat is eventueel handig en waar moet je zeker aan denken? Lees hier alles over mijn ervaringen en tips bij borstvoeding!

Borstvoeding: mijn ervaringen

Bij mijn oudste dochter had ik geen twijfel: ik ging borstvoeding geven. Dit was nou eenmaal het beste! Vol goede moed volgde ik een cursus bij de verloskundige, deed ik de nodige “theorie” op en ik wachtte rustig af. Ik zou het wel zien, dat ging mij best lukken. Ik voelde me goed voorbereid.

Toch niet zo makkelijk als ik dacht

Ik kan je zeggen: wow, was I wrong. Zo makkelijk ging het namelijk niet. Hard werken, dat was het! Elke 2 uur of vaker voeden, een spugende, erg ontevreden baby en mega pijnlijke tepels. Uiteindelijk waren na een maand ploeteren (en met tips van een lactatiekundige) mijn tepels helemaal kapot, mijn kind niet blij en dus ik als mama niet blij. Ik moest inmiddels kolven en de voeding indikken om te zorgen dat ze niet zoveel spuugde. Kolven, indikken, fles geven. En dat elke 2-3 uur. Met andere woorden: super heftig en voor mij een drama verhaal dus. Na deze maand ben ik gestopt met de borstvoeding en kreeg Lexi flesvoeding. Helemaal dikke prima, ik had mijn best gedaan. Maar: dit wilde ik zo niet nog een keer!

Baby nummer 2

Dame nummer 2 werd geboren en met al deze ervaring in mijn rugzakje begon ik de kraamweek toch weer vol goede moed. In mijn achterhoofd zat namelijk de afspraak die ik gemaakt had met manlief: als het borstvoedingsavontuur aan het einde van de kraamweek geen positief uitzicht heeft, stop ik met de borstvoeding. Nogal kort door de bocht, maar wel duidelijk. Het positieve uitzicht bleef uit: Hailey werd steeds onrustiger en onrustiger, ging steeds meer spugen. Ik werd onzekerder en minder gelukkig. De afspraak die we vooraf hadden gemaakt, gaf mij zoveel rust en ik kon die beslissing om te stoppen nu makkelijker maken.
Uiteindelijk bleek Hailey een heftige koemelkallergie te hebben, met alle nodige bezoekjes aan de kinderarts, dus daar kan alle onrust ook nog aan gelegen hebben. (Achteraf had onze oudste waarschijnlijk ook de koemelkallergie, maar dat is een ander verhaal.)

Dat gaan we anders doen bij nummer 3

En toen was baby nummer 3 onderweg. Ik was eerst vastbesloten dat ik nooit meer borstvoeding zou geven. En toch besloot ik dit uiteindelijk wel te gaan doen: want nu zou ik zelf met mijn voeding kunnen “testen” of ook onze jongste koemelk niet kon verdragen. Zo gezegd, zo gedaan.
De start van het borstvoedingsavontuur in het ziekenhuis was eigenlijk perfect (de bevalling niet maar daar ga ik nog een andere keer over schrijven). Ik kreeg hulp op de kraamafdeling waar ik 72 uur moest blijven na de bevalling. Ik zat daar in mijn eigen baby bubbel.

In de baby bubbel met melkdronken baby

De lactatiekundigen en de verpleegkundigen in het ziekenhuis hebben me ook heel fijn en super goed geholpen deze keer. Ik wilde de borstvoeding deze keer echt laten lukken. En dat is me ook gelukt: inmiddels geef ik onze jongste nu bijna 7 maanden borstvoeding.
Drie kinderen, drie totaal verschillende ervaringen!

Totaal andere ervaring

Maar wat maakt nu dat die derde ervaring zoveel anders is? Ik kan het niet met zekerheid zeggen. Ik had in mijn achterhoofd natuurlijk de koemelkallergie van Hailey, dus at ik helemaal melkvrij aan het einde van mijn zwangerschap. (In overleg met lactatiekundige, die mij ook van tevoren tijdens een consult tips bij borstvoeding gaf) Dit melk vrije dieet schijnt nu al soort van achterhaald te zijn, maar dit is wel wat mij deze keer geholpen heeft. Zo wist ik zeker dat Cody geen melk binnen zou krijgen en zodra de borstvoeding goed liep, kon ik dan zelf de melk provoceren.

De eerste dagen die ik nog in het ziekenhuis was, was hier heel veel begrip voor en de verpleegkundigen en lactatiekundigen hebben mij dan ook kostte wat kost geholpen om de borstvoeding goed op gang te krijgen en dat het geen pijn deed. Elke 2 uur kolven en voeden op verzoek was het advies. Uiteindelijk bleek het voeden op verzoek al elke 2 uur te zijn, bleek Cody zelf aan te geven dat er vaker gedronken moest worden om alles goed op te starten en kon het kolven na een avond al achterwege blijven. De kleine man plaste goed en groeide op mijn melk. Hij hapte goed aan en ik had geen pijn! Hoe mooi is dat! Ik ben nog steeds zo verbaasd dat deze ervaring nu toch zo fijn is en dat verschillende kindjes hierin zo anders kunnen zijn!

Tips bij borstvoeding: benodigdheden

Één van de belangrijkste tips bij borstvoeding: voor borstvoeding heb je om te beginnen niet veel nodig: je baby en jijzelf.
Het belangrijkste is een fijne en comfortabele houding voor jezelf en je baby. Een mooie hap aan de borst en drinken maar.
Dat klinkt natuurlijk makkelijk, maar één van de andere tips bij borstvoeding die ik graag wil meegeven: neem de tijd om je kindje te leren kennen. Borstvoeding is echt hard werken, zeker in het begin! Jij en je kindje moeten leren samenwerken. De eerste maanden vond ik echt zwaar, daarna wordt het makkelijker en is het echt ideaal! Zo heb ik bijvoorbeeld altijd de goede voeding bij en hoef ik ‘s nachts niet uit bed om een fles te maken.

Wat is dan wel heel fijn en handig om in huis te hebben:

 • Vitamine K en D druppels
 • Voedingskussen
 • Bepanthen baby zalf
 • Borstcompressen
 • Voedingshemdje of voedingstopje
 • Siliconen borstkolf of ook wel een Haakaa kolf
 • Flesje
 • Kolf (voor als je gaat werken, dus niet meteen)

Vitamine K en D

Er wordt geadviseerd baby’s die borstvoeding krijgen extra vitamine K en D te geven. Ik kocht daarom deze druppels van Orthica. Druppels zonder rommel en onnodige toevoegingen.

Voedingskussen

Hiermee kun je (soms) eenvoudiger comfortabel zitten met je baby. In het ziekenhuis kreeg ik een voedingskussen en aan de hand daarvan kocht ik een nieuw eigen voedingskussen (mijn andere kussen aka de worst sliep ik alle zwangerschappen mee maar vond ik met voeden niet fijn). Het Doomoo Softy voedingskussen daarentegen blijft stevig en kan ik precies om me heen leggen. Daar ligt Cody dan op en zo heb ik een of twee handen vrij tijdens het voeden. Scheelt een hoop baby omhoog houden en dus kun je veel comfortabeler zitten! Pluspunt: als ze klein zijn kunnen ze er ook lekker op liggen, als ze wat groter zijn kun je het kussen gebruiken om geborgen tussen te liggen (niet volgens veilig slapen dus onder toezicht).

Bepanthen baby zalf

Eventueel is een gratis proef tubetje van de verloskundige voldoende om te starten. Je kunt de zalf op je (gevoelige) tepels smeren. De zalf verzorgt en verzacht je tepels. Deze kreeg ik nu in het ziekenhuis en heb ik de eerste 2 dagen gebruikt na elke voeding. Daarna heb ik geen zalf meer nodig gehad.

Een alternatief voor Bepanthen is de Medela Purelan crème. Deze heb ik bij de eerste twee kindjes gebruikt en is ook heel geschikt om te smeren bij tepelkloven (au!). Dit heb ik bij Cody (gelukkig) niet nodig gehad.

Borstcompressen

Heel fijn bij onverwachte toeschietreflexen ofwel lekkage. Zo krijg je geen natte vlekken in je kleding. Ik gebruik deze wasbare compressen van AliExpress: deze compressen zijn voorgevormd en nemen heel goed vocht op. Doordat ze voorgevormd zijn zie je ze niet onder je kleding. Heel blij mee!

Voedingshemd

Voedingshemdjes vond ik heel fijn om te dragen in de kraamweek (en ook daarna). Ik draag het liefst de hemdjes van H&M. Deze zitten makkelijk, gaan makkelijk open/dicht en zijn betaalbaar. Andere kleding heb ik in bruikleen van een vriendin. Marktplaats is ook een goede vriend, want wat is deze speciale kleding duur!

Siliconen Borstkolf

Deze kolf heb ik in het begin vaak gebruikt om de lekkage op te vangen. Zeker met de stuwing is het fijn om zo wat druk van de borst af te kunnen halen.

Haakaa Siliconen kolf


Als je kindje aan één kant drinkt, kun je deze siliconen kolf op de andere borst plaatsen. Zo ving ik per voeding per borst ongeveer 30ml melk op. Ideaal om te bewaren en te oefenen met een flesje.
Je zou ook echt kunnen kolven met de Haakaa, maar dat is mij nooit goed gelukt.

Flesje

Een flesje kun je kopen, maar zit vaak ook in een gratis babybox of iets dergelijks. Uiteindelijk had ik deze keer netjes op advies van de lactatiekundige een Dr. Browns flesje met prematuurspeen (kleinste gaatje) gekocht en daar kon/wilde meneer niet uit drinken. Het gratis flesje (Avent Natural) uit de babybox wel… Dus die heb ik deze twee extra gekocht met de kleinste speen die beschikbaar is en deze gebruiken wij nu thuis en op de opvang voor de gekolfde melk.

Kolf (hand of elektrisch)

Een belangrijk apparaat om te hebben zodra je weer begint met werken (of om eventueel de borstvoeding goed op gang te krijgen) is een kolf. Zowel een handkolf als een elektrische kolf is geschikt, Dit is echt heel persoonlijk. Zo vind ik de handkolf erg fijn als ik een avondje weg ben bijvoorbeeld, dan kan ik snel de druk eraf kolven en geluidloos kolven.
Ik gebruik op het werk een elektrische dubbelzijdige kolf (te leen van een vriendin, heel fijn!), hierdoor kan ik in 15-20 minuten één tot anderhalve voeding kolven en daardoor hoef ik, om drie voedingen te kolven, maar 2x een halfuur van de werkvloer af. Ik vind het fijn om mijn collega’s zo min mogelijk tot last te zijn. Zij kiezen er namelijk niet voor dat ik nog borstvoeding geef en dus extra weg moet. Kolfrecht is wettelijk vastgelegd, maar daar zitten nog best wat haken en ogen aan naar mijn idee.

Maar is er ook een nadeel aan borstvoeding?

Je leest hier nu mijn prachtige ervaring van al 7 maanden borstvoeding. Ja dit is heerlijk en fijn dat het zo goed gaat. En ja, er zitten zeker ook nadelen aan. Zoals:

 • Ik ben verantwoordelijk voor alle voedingen, dag, nacht, ook als ik weg ben: dan moet ik kolven om te zorgen dat én Cody voldoende kan drinken én de productie goed blijft.
 • Je voelt je soms net een koe (tijdens het kolven).
 • Cody wil geen fopspeen: hij neemt alleen genoegen met het echte werk. Slapen doet hij dus niet met een fopspeen, hij slaapt het liefst bij mij aan de borst. In de nacht heb ik daar niet zo’n probleem mee (wij slapen samen), maar overdag wordt dit wel heel zwaar. En ook lastig voor hem op de opvang… hopelijk komt dit ooit nog goed.

Verder.. ik vind het nu ideaal. Misschien wel één van de belangrijkste tips bij borstvoeding: geef niet té snel op, hou er rekening mee dat het echt hard werken is. Máár: als je er zelf geen goed gevoel bij hebt, of je houdt het niet vol: een gelukkige mama betekent meestal ook een betere mama en een gelukkigere baby. Dus flesvoeding is naar mijn mening dan ook zeker niet slechter.

Als het aan mij ligt, ga ik voorlopig nog even door met de borstvoeding. Het eerste doel was het provoceren van de melk, daarna de 6 maanden en nu… we gaan het zien!

 4,266 total views,  1 views today

You Might Also Like

6 Comments

 1. Josine Buiks

  Jeetje, wat een avontuur zeg en knap dat je t bij de 3e nogmaals geprobeerd hebt.

  Bij mij ook veel problemen gehad met jolein (onder andere door slecht vervolgen nadat ik een tepelhoedje kreeg en een onkundige cb arts) Maar doorgezet en mijn lactatiekundige (ook werkzaam in het etz trouwens) heeft me er doorheeb geholpen. 3x waren we de wanhoop nabij en 3x heeft ze mij er bovenop geholpen. Na 3 maanden liep het als een zonnetje en groeide jolein flink. Uiteindelijk kreeg ze rond 10a11 mnd ooronstekingen en dus ook antibiotica. Daardoor liep ik spruw op die steefs heftiger werd. Ik wilde 1 jaar borstvoeding geven. 1 wk voor de 1e verjaardag ben ik gestopt….ik kon een zalf gebruiken maar dat vond ik de moeite niet meer waard.

  Bij thobias ging het allemaal een stuk gemakkelijker. Op dag 4 stond de lactatiekundige al op de stoep, want ik had kloven. Toen weer top geholpen en die purelan is echt mijn wondermiddel!! Ook bij thobias spruw opgelopen toen hij 6 mnd was (ook weer tijdens een antibioticakuur bij hem) nu wel zalf gebruikt….ow wat een opluchting was dat zeg….alleen kort daarna weer antibiotica en werd uiteindelijk allergisch voor de zalf….nog iets anders geprobeerd maar daarmee leek het juist opgewekt te worden. De huisarts kwam toen met het idee om de nystatine op mn tepel te smeren (oud gebruik en niet echt bewezen effectieve behandeling)…dit werkte heel goed. Toen ik ook daar allergisch was heb ik de purelan weer gepakt en door na elke voeding te smeren ging het goed. En via internet is een grote tube vaak goedkoper dan een kleine bij de drogist😏

  Bij thobias 1 jaar en 1 wk gevoed.

  Vind het nu ook leuk dat vrienden met mij contact zoeken bij hun ‘tegenslagen’ en ik ze hopelijk ook een beetje kan helpen

  1. Mariska

   Wauw wat een doorzettingsvermogen! Spruw heb ik gelukkig geen ervaring mee. Dat lijkt me ook echt verschrikkelijk.

 2. Ingeborg

  Hehey voelt goed om ook mijn ervaring te delen op basis van wat je hier schrijft: “Dit melk vrije dieet schijnt nu al soort van achterhaald te zijn, maar dit is wel wat mij deze keer geholpen heeft” Misschien geen wetenschappelijke onderbouwing maar ik merkte ook een heel duidelijk verschil namelijk.

  Onze jongste heeft uiteindelijk geen koemelkallergie (laten testen met ruim 4 mnd) maar reageerde wel negatief op mijn borstvoeding als ik iets van lactose op had. Dat maakte veel uit, huilen en kramp uren lang, als ik heel strikt lactose vrij at was hij zo veel tevredener…. wereld van verschil. Ook tijdens mijn zwangerschap reageerde ik slecht op melk producten en na m’n zwangerschap kon ik het gewoon weet eten. Nu in m’n tweede zwangerschap ook geen problemen met melkproducten….

  Dus ja mijn ervaring is ook dat je eigen voeding wel uit kan maken…

  Mogelijk kan iemand zijn voordeel ermee doen!!

  Bedankt voor je blog Mariska!

  1. Mariska

   Graag gedaan! Ja ik geloof er ook zeker in, dat je eigen voedsel er invloed op heeft.
   Alleen wordt nu afgeraden om preventief geen melkproducten te eten. Maar dit heeft mij wel geholpen aan rustiger vaarwater aan de start van de borstvoeding.
   Ik weet niet hoe je jongste getest is, maar alleen provocatie testen zijn “betrouwbaar” op zo’n jonge leeftijd, dus het kan zomaar zo zijn dat er toch een soort van allergie/intolerantie was. Jij merkt toch het beste wat er speelt bij je kleintje!

  2. Mariska

   En gefeliciteerd met je zwangerschap!! Leuk nieuws 🙂

 3. Consultatiebureau: adviezen en tips - Mama van drie

  […] Ze begreep mij totaal niet. Zoals jullie hebben kunnen lezen, geef ik nog steeds volledig borstvoeding (op verzoek). Ik heb niet durven zeggen tegen de arts, dat Cody ook in de nacht nog drinkt. […]

Leave a Reply