Consultatiebureau: adviezen en tips

Daarvoor ga je met je kind naar het consultatiebureau: adviezen en tips. Gisteren had ik een telefonische afspraak met het consultatiebureau. Een consult met de arts. Terwijl ik op het werk was. Er kwam naar mijn mening een advies dat vooral met een korrel zout genomen mag worden. Lees wat er gisteren gebeurde… het consultatiebureau: adviezen en tips.

Het consultatiebureau

Eerst zal ik even kort toelichten hoe ik denk over het consultatiebureau. Ik denk dat het consultatiebureau een goede functie heeft om kinderen te monitoren en eventuele afwijkende ontwikkelingen op tijd op te sporen. Ook voor de vaccinaties zijn zij een perfect medium.
Inmiddels moet ik wel eerlijk toegeven dat de adviezen met betrekking tot voeding, ontwikkeling, groei en opvoeding bij mij voortaan het ene oor in, het andere oor uit gaan. De ene keer is je baby te zwaar, dan kruipt de baby niet snel genoeg, de volgende keer is je baby is niet genoeg gegroeid (vorige keer was ze te zwaar, wat wil je nu?) en ga zo maar door.
Natuurlijk is het belangrijk dat dingen tijdig opgespoord worden, zodat er eventueel actie ondernomen kan worden, maar voor mij voelt het ook alsof het consultatiebureau altijd wel iets aan te merken heeft en daardoor jonge ouders onzeker maakt.

Telefonisch consult

In verband met het coronavirus is de afspraak rond de 7 maanden met de jeugdarts een telefonisch consult geworden. En dus werd ik gisteren gebeld. Niet op maandagochtend, want toen stond de fysieke afspraak. Nee, dat was te makkelijk: de telefonische afspraak werd zonder overleg op donderdagochtend gepland. Hier werd ik woensdagmiddag van op de hoogte gesteld door een sms. De belafspraak moest tijdens mijn werk dus.

De arts belt tien minuten te vroeg. Ik ben mijn spullen om te kolven nog aan het klaarmaken. Ik dacht namelijk: ‘als ik precies rond het tijdstip van de belafspraak ga kolven, dan kan ik in ieder geval mijn telefoon opnemen’.
Dus, zodra ik aan het kolven ben, bel ik terug. De arts wil weten hoe het met Cody is. Goed, hij drinkt goed, groeit naar mijn mening ook goed. En daar komt dan de vraag die het ongevraagde advies op gang brengt: ‘Hoeveel flessen drinkt hij nog?’
Mijn antwoord: ‘Nou, ik ben aan het kolven en hij krijgt borstvoeding op verzoek’. Daar geef ik natuurlijk het verkeerde antwoord!

Het leed dat consultatiebureau heet: de adviezen

Ondertussen kreeg ik twee e-mails van het consultatiebureau met adviezen ten behoeve van de introductie van vaste voeding.

E-mail met informatie; meer informatie bij het Voedingscentrum


De arts vertelde me dat Cody nu echt wel voldoende zou hebben aan een melkvoeding in de ochtend en eentje in de avond. Ik wist niet goed wat ik hierop moest zeggen. Want: Cody drinkt nog ongeveer elke 3 uur. Op de vraag hoe ik dat dan moest aanpakken, zei de arts: ‘je geeft hem gewoon een fles in de ochtend, dan gedurende de dag vaste voeding, groente en fruit, en in de avond een flesje melk. Dan wil hij vanzelf geen borstvoeding meer overdag.’
Ze begreep mij totaal niet. Zoals jullie hebben kunnen lezen, geef ik nog steeds volledig borstvoeding (op verzoek). Ik heb niet durven zeggen tegen de arts, dat Cody ook in de nacht nog drinkt. Oeps…

Consultatiebureau: adviezen en tips: hoe dan?

Het consultatiebureau baseert hun advies vooral op flesvoeding. Ik kan me inderdaad van de meiden nog wel herinneren dat ze op een gegeven moment van 5 naar 4 flessen gingen en van 4 naar 3 flessen. Zij bouwden dat zelf af toen zij meer vaste voeding gingen eten en ik heb daar nooit over na hoeven denken.
Nu geef ik nog steeds borstvoeding en ga ik ervan uit dat dit ook vanzelf wel weer goed komt. Want: als hij toe is aan vast voedsel, gaat hij dat vanzelf steeds meer eten.

De introductie van vaste voeding

En of hij eraan toe is! Cody zit graag bij ons aan tafel tijdens het eten. En durf hem dan maar eens niets te geven! Dus er wordt voldoende geproefd van eten en geknabbeld aan bijvoorbeeld appeltjes. Hij smult van maïs stengels en broodkorsten en er wordt vrolijk gespeeld en gegooid met eten.

Hij ontdekt al het eten dat wij eten (tot op zekere hoogte dan) en geniet daarvan. Maar hij krijgt er niet veel van binnen. Een potje gepureerde groente of fruit? Dat wil meneer niet. Spuugt hij gewoon uit en trekt er ook nog eens een heel vies gezicht bij.

Wij trekken ons eigen plan

Dus wil ik graag tegen de arts van het consultatiebureau zeggen: misschien moet het advies wat beter afgestemd worden zodra duidelijk is dat het kindje nog volledige borstvoeding krijgt. Als een kindje nog gemiddeld 8 keer per 24 uur borstvoeding drinkt, dan kun je niet verwachten dat er ineens nog maar 2 flessen melkvoeding gegeven worden.

Hoe zijn jullie ervaringen met het consultatiebureau? En hoe verliep bij jullie het introduceren van vaste voeding?

En die vaste voeding? Dat komt uiteindelijk vast wel goed:

 2,209 total views,  1 views today

You Might Also Like

5 Comments

  1. Melanie

    Hier ook geen potjes fan.. zelf gekookt en geprakte groente of fruit lukt wel! Potje nooit, zou wel makkelijk zijn af en toe. Soms gaan ze dan ook wat beter slapen met meer vaste voeding overdag. Gewoon jullie tempo doen.

    1. Mariska

      Ja af en toe een potje zou toch wel handig zijn hé?! Nu krijgt hij af en toe een mais stengel als wij iets eten dat hij nog niet mag/kan eten. Al denk ik dat hij daar binnenkort ook geen genoegen meer mee neemt!
      En beter slapen, daar kijk ik naar uit!

  2. Weekoverzicht 3: Moederdag en weer naar school - Mama van drie

    […] de ochtend had ik ook een belafspraak met de arts van het consultatiebureau. Hoe dat ging, lees je hier. Toen ik thuis kwam hebben we geluncht en daarna zijn we een rondje gaan fietsen. Het eerste echte […]

  3. Josine Buiks

    Wij hadden bij jolein veel problemen met de borstvoeding. Tepelhoedjes drama zonder goede begeleiding. Cb arts zei dat mn melk niet goed was. Te waterig en jolein kwam niet goed aan…helemaal aan het twijfelwn gebracht, door verwezen naar de kinderarts en hopeloos toch nog de lactatiekundige erbij gevraagd.

    Uiteindelijk ging het weer goed.

    Nog met cb arts besproken dat ik het fijn had gevonden als hij me gelijk naar de lactatiekundige had gestuurd ipv alleen maar twijfel brengen. Als excuus kregen we,2mnd na zijn verwijzing naar de kinderarts, te horen dat hij dat nog van plan was.toen vroeg ik me echt wel even af wanneer hij dit dan nog had willen doen🤔(jolein was toen inmiddels 3 mnd)

    Ow ja en bij 1 vd extra afspraken, voordat we naar de kinderarts gingen,wilde wij van tevoren nog wegen. Wij vonden dit vrij logisch om dit even te laten doen….nee, we hadden het moeten vragen. Daarna werden we al binnen geroepen terwijl we nog niet zover waren. De cb arts liet zn deur open staan, dus wij liepen naar binnen (met veel geluid) ook daar werden we even terecht gewezen. We moesten eerst kloppen of ….juist vragen. Want hij kon met ernstige dingen bezig zijn…..toen had hij ie aan mij een slechte want dan moet gewoon zn deur dicht….toen kreeg ik toch wel gelijk.

    Nadien heb ik nog gesproken met de verpleegkundige en naar aanleidinf daarvan ook nog besloten een klacht in te dienen, zowel tegen de arts als de manier waarop zij aan het werk worden gezet zonder enige specialisatie (de arts die ik trof was alleen basisarts weet ik uit een betrouwbare bron). Ik heb een andere arts gevraagd. Een paar maanden later was deze arts niet meer werkzaam in Rijen.

    1. Mariska

      Wat goed dat je zelf hebt doorgezet ook al hebben ze je zo aan het twijfelen gebracht of je borstvoeding wel goed genoeg was!
      En wat dapper dat je een klacht hebt ingediend daarover en helemaal fijn dat er dus ook actie op ondernomen is! Ik twijfel nog of ik dat deze keer misschien moet doen. Ik weet dat mijn borstvoeding goed genoeg is want hij groeit goed. Maar sommige adviezen snap ik echt niet, dat zijn dan ‘artsen’…

Leave a Reply