Positieve coronatest en kleine kinderen: hoe dan?

Hoe ga je om met een positieve coronatest en kleine kinderen? De tijd voor ons was gekomen: ik was licht verkouden, had wat keelpijn en daarnaast had ik geen geur en smaak meer. Na mijn testuitslag (positief) zocht ik de adviezen van de GGD op. Welke richtlijnen moet ik aanhouden, hoe lang moet ik in isolatie en quarantaine, welke regels gelden voor mijn gezin, et cetera. Maar goed, dat advies… Hoe pas je dit advies toe bij een positieve coronatest en kleine kinderen? Dat advies van de GGD is denk ik opgesteld door iemand zonder (kleine) kinderen. Ik ga jullie vertellen hoe wij dit advies hebben aangepast naar een normaal leven met kleine kinderen en ik geef jullie tips wat te doen na een positieve coronatest en kleine kinderen.

Hoe het begon

Op dinsdagavond smaakte mijn koffie raar, op woensdag was ik ineens verkouden, had ik keelpijn en in de loop van de dag was mijn geur en smaak volledig weg. Omdat ik in het ziekenhuis werk, mocht ik nadat ik gemaild had, op donderdagochtend (dus meteen dezelfde dag nog) melden bij de speciale teststraat bij het ziekenhuis waar ik werk. Die teststraat zit overigens naast het crematorium, lekkere plek, voor als je het na je test niet meer ziet zitten ;-).
Maar goed, die test was gedaan. Aan het einde van de middag kreeg ik digitaal de uitslag: positief… Ook al had ik het al wel verwacht, omdat ik helemaal niets meer kon ruiken, toch voelde het soort van onverwacht. En na veel besmettingen bij Lexi op school: het kon het bijna niet missen dat zij het toch misschien mee naar huis had gebracht.

Lexi meet even haar temperatuur, misschien had zij ook wel een positieve coronatest gehad als ze getest was...
Lexi was waarschijnlijk de eerste in ons gezin die besmet was met COVID

Het advies van de GGD

Een korte greep uit de leefregels opgelegd door de GGD na een positieve test luidt:

 1. Blijf thuis, ontvang geen bezoek – huisgenoten blijven ook thuis.
 2. Blijf zoveel mogelijk in uw eigen kamer. Daar slaapt u ook en u slaapt alleen.
 3. De andere mensen in huis komen zo weinig mogelijk in uw kamer.
 4. U heeft zo weinig mogelijk contact met de mensen in huis en u blijft op 1,5 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 5. Als er meerdere badkamers en toiletten in het huis zijn, gebruik dan een ander toilet en een andere badkamer dan uw huisgenoten.
 6. Als het kan, maak dan uw eigen kamer/badkamer schoon. Uw huisgenoten reinigen de andere kamers in het huis.

Voor meer info en de complete leefregels zie de website van de GGD

Ik moest dit advies overigens zelf opzoeken via de website van de Rijksoverheid. Gelukkig is de info makkelijk via Google te vinden. Ik werd pas na drie dagen gebeld door de GGD voor bron- en contact onderzoek. Daar hebben ze ook hun dingen nog niet helemaal op orde denk ik. Hoe pas je deze leefregels toe bij een positieve coronatest en kleine kinderen?

Oké dan: even over die leefregels…

 1. Blijf thuis, huisgenoten blijven ook thuis
  Oké, simpel. Iedereen blijft thuis. Punt. Gelukkig konden we onze boodschappen nog via Picnic laten bestellen. Andere supermarkten waren sowieso al overvol in verband met kerst. En we hebben een superlieve buurvrouw die nog even wat dingen kwam brengen!
 2. Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. U slaapt ook alleen.
  Oké, manlief mocht een nachtje in het stapelbed slapen, ware het niet dat hij een dag later ook een positieve testuitslag had. Cody slaapt ook bij mij, we slapen samen in combinatie met de borstvoeding… Onze leefregel werd dus: iedereen slaapt in zijn/haar eigen bed.
 3. De andere mensen in uw huishouden komen zo min mogelijk in uw kamer.
  Makkelijker gezegd dan gedaan. De GGD verwacht dus dat wij op onze kamer blijven en de kinderen daar niet komen. Letterlijk betekent dit dat een vijfjarige kleuter en driejarige peuter zelf voor alles moeten zorgen en daarnaast het liefst ook nog ons eten komen brengen. Nee dus…
 4. U blijft zoveel mogelijk op 1,5m afstand van elkaar. Niet knuffelen.
  Helaas, mislukt. De kinderen knuffelen iets te graag met ons! (Gelukkig maar!)
 5. Meerdere badkamers, maak gebruik van uw eigen toilet.
  Juist… en dan de peuter die zindelijk is (ook in de nacht) uitleggen dat zij niet in de badkamer mag gaan plassen. Ook door deze leefregel ging een streep bij ons.
 6. Huisgenoten maken de andere kamers schoon.
  Lexi (5 jaar) en Hailey (3 jaar) moeten dus het huis schoon houden. Good luck!

Hoe hebben wij dit aangepakt?

Aangezien uiteindelijk bleek dat mijn man en ik allebei positief testten, hebben we vanaf dat moment besloten om als gezin in isolatie te gaan. Samen met de kinderen. Onderling hielden we dus geen afstand, dat bleek in uitvoering gewoon niet haalbaar met kleine kinderen. We moesten dan maar afwachten wie er wel en wie er niet ziek zou worden.

Cody speelt als dokter. Misschien kan hij bijspringen bij de GGD?
Met Cody als dokter moest dat vast allemaal wel goed komen

Eigenlijk was voor ons al snel duidelijk dat Lexi het virus had meegebracht van school. Haar school ging dicht omdat er maar liefst elf leerkrachten besmet waren. Achteraf hoorden we dat ook een kindje uit haar klas positief getest was, en dat allebei haar juffen ziek waren (ook positief getest). Je kon er donder op zeggen dat Lexi het virus dan ook bij zich droeg. Dat verklaarde misschien de muffe lucht uit haar mond (keelontsteking?).
Op hetzelfde moment dat ik ziek werd, werd ook Cody ziek. Heel veel snot, en voornamelijk heel veel hoesten. Zo fijn dat ik de antistoffen via de borstvoeding aan hem kon doorgeven! Het onderzoek naar de Covid-antistoffen loopt nog volop. Heel mooi onderzoek, hier lees je meer.
Hailey leek de dans te ontspringen, totdat ook zij ineens hangerig werd en hoge koorts kreeg. Gelukkig hielp een paracetamolletje en sliep ze daarna ook goed. Na twee dagen koorts (en stiekem een klein bekertje borstvoeding in haar limonade) was ze alweer de oude.

Hoe gaat het nu?

Gelukkig is het bij ons allemaal bij milde klachten gebleven. We bleven daarna nog steeds thuis, want het advies luidt dat na herstel, de huisgenoten nog 10 dagen in quarantaine moeten. Omdat de kinderen alle drie niet getest zijn moeten zij die 10 dagen nog volmaken.

Mijn herstel leek iets langer te duren. Mijn conditie had een aardige klap gehad. Ik was nog extreem moe, was heel snel buiten adem als ik bijvoorbeeld de trap op liep en zag sterretjes als ik te snel iets deed of juist te veel wilde doen. De hoestbuien leken gelukkig langzaam maar zeker al af te nemen, dus fingers crossed!

Inmiddels heb ik het idee dat ook ik (bijna) geheel hersteld ben en kunnen wij vol frisse moed het jaar weer verder gaan. Met heel veel leuke vooruitzichten, zoals een verhuizing!

Hopelijk komen jullie de rest van deze lockdown allemaal gezond door!

 1,283 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply