Leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 1

Wat zijn nu echt leuke spelletjes voor kleuters en peuters? Die vraag hoor ik vaak terugkomen en wij zijn zelf echte spelletjesfanaten. Een aantal jaar op rij bezochten wij de spellenbeurs “Spiel” in Essen. Des te leuker is het nu om ook met onze kinderen bordspellen te spelen. Omdat de lijst behoorlijk lang is geworden, lees je hier deel 1 van de leuke spelletjes voor kleuters en peuters!

Onze kast met spelletjes voor de kinderen

Leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 1:

 • Op stap met Nijntje
 • Dobble kids
 • Eerste boomgaard
 • Kleurentorentjes
 • Mijn eerste Rummikub

Op stap met Nijntje

Op stap met Nijntje is een leuk spel dat kinderen al snel kunnen spelen. Het spel is heel makkelijk opgezet en de speelstukken zijn lekker groot. Heel goed vast te houden voor de kleineren onder ons dus.
Tijdens het spel speelt ieder met zijn/haar Nijntje en het doel is om als eerste op het feest van tante Trijn te arriveren.
De dobbelsteen bevat kleuren en het idee is simpel: gooi je groen, gaat jouw Nijntje naar de eerst beschikbare groene plek op het speelbord. Dan is er nog de ster op de dobbelsteen. Gooi je deze, dan mag je een kaartje pakken. Het symbool dat op jouw kaartje staat, is de plek waar jouw Nijntje naartoe gaat.
Wie als eerste bij de taart en tante Trijn is, heeft gewonnen! Heel simpel en eenvoudig, maar daardoor niet minder leuk!

Het spel hebben wij gekregen van mijn tante en is niet meer in de winkel verkrijgbaar. Met wat kringloopgeluk misschien nog op de kop te tikken!

Dobble kids

Een favoriet spel van onze meiden sinds de afgelopen zomervakantie. Op vakantie in Frankrijk kochten wij dit leuke en handzame spelletje in blik.

Het spel bestaat uit 30 ronde speelkaarten. Op elk kaartje staan altijd 6 dieren getekend. Op alle combinaties van 2 kaarten is altijd 1 dier hetzelfde. De uitdaging is om dit dier het snelst te vinden en te roepen. Was je de eerste, dan is 1 kaartje voor jou en kan de volgende kaart omgedraaid worden. Degene met de meeste kaartjes wint het spel.

Een spannend spelletje waarbij dus dieren geoefend worden en ik heel goed merk dat de meiden echt aan elkaar gewaagd zijn. Beiden bloed fanatiek en (vaak) boos als zij niet de eerste waren. Maar goed, verliezen moet je ook leren!
Dobble kids vind je bijvoorbeeld bij Bol.com

Eerste boomgaard

Eerste boomgaard van Haba is een prachtig spel om te zien: het spel bevat mooie grote speelstukken van hout. Op de foto zie je dat onze editie in het Duits is: wij kochten dit spel in Essen op Spiel.
Dit bordspel is een echt samenwerkingsspel. Samen speel je tegen de raaf. Er zijn 4 verschillende fruitsoorten in de tuin en de spelers gaan deze plukken. Het is de bedoeling dat al het fruit geplukt is voordat de raaf in de tuin arriveert.

De dobbelsteen bevat kleuren (per fruitsoort een kleur), een mandje en een raaf. Als je dobbelt kun je de volgende acties krijgen:

 • Een kleur: je mag het fruitsoort van die kleur in het mandje doen.
 • Het mandje: je mag een fruitsoort kiezen, die je in het mandje mag doen.
 • De raaf: de raaf komt een stapje dichterbij de tuin.

Echt een heel leuk spel om samen te doen. Kleuren leren, vormen van fruit herkennen en niemand verliest of wint echt. Onze meiden vinden dit spel nog steeds erg leuk!

Haba – Eerste boomgaard is bijvoorbeeld hier te koop

Kleurentorentjes

Kleurentorentjes is een heel leuk spelletje om kleuren te leren en om te leren op je beurt te wachten. Het spelletje kun je met zijn vieren spelen.

Iedere speler krijgt een eigen torentje met bijpassende kralen (rood, wit, blauw, oranje, groen en geel). Het doel van het spel is om jouw torentje compleet te krijgen zoals deze ook afgebeeld is op de doos. Om de beurt dobbel je met de dobbelsteen. Heb je de kleur gegooid die jij nodig hebt voor je torentje, dan mag je de kraal erop doen. Hen je niet de goede kleur gedobbeld, dan mag de volgende speler en is je beurt voorbij.

Leuk en snel spelletje, en heel goed om het geduld van de kleintjes te oefenen. Het spelletje vind je bijvoorbeeld hier.

Mijn eerste Rummikub

Een variant op de gewone Rummikub. Voor degenen die Rummikub al kennen is dit een vereenvoudigde variant van het originele spel. De kindervariant bevat steentjes van 1 tot 10 in vier verschillende kleuren.Mijn eerste Rummikub is geschikt voor kinderen de telrij van 1 tot 10 al goed kennen. Onze peuter van 3 kan het spelletje inmiddels ook meespelen.
Er worden rijtjes gemaakt zoals 1,2,3 of 5,6,7. Kun je geen steentje aanleggen, dan pak je een nieuw steentje uit de pot.

Bij elk aangelegd steentje ontvang je een fiche. Heb je als eerste jouw plankje leeg en al je steentjes aangelegd? Dan krijg je een extra fiche. Heb jij aan het eind van het spel de meeste fiches, dan heb je gewonnen!
Mijn eerste Rummikub vond ik voor een prikkie bij de Kruidvat, maar hier kun je hem ook kopen

Nog veel meer leuke spelletjes voor kleuters en peuters

Omdat wij echte spelletjesfanaten zijn, hebben wij nog veel meer spelletjes in huis die ook echt favoriet zijn bij onze meiden. Die deel ik volgende keer met jullie in ‘leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 2’ dus hou de blog in de gaten!

Hebben jullie favorieten met de kinderen? Welk spelletje spelen zij graag? Dan ga ik die ook nog verder bekijken, eventueel al spelen met de meiden en verwerken in een nieuwe blog!

 2,254 total views,  1 views today

You Might Also Like

One Comment

 1. Leuke spelletjes voor kleuters en peuters - deel 2 - Mama van drie

  […] zijn jullie favoriete spelletjes om mee te nemen? Op de vorige blog over spelletjes: Leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 1, heb ik al leuke reacties gehad. Deze spellen ga ik verwerken in de volgende blog over leuke […]

Leave a Reply