Leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 2

In deel 2 van leuke spelletjes voor kleuters en peuters deel ik met jullie een aantal compacte spelletjes. Deze leuke spelletjes voor kleuters en peuters zijn makkelijk mee te nemen en nemen wij dan ook graag mee naar bijvoorbeeld opa en oma of op vakantie. Lees mee wat leuke spelletjes voor kleuters en peuters om mee te nemen zijn! Maar natuurlijk ook leuk om thuis te spelen!

Compacte leuke spelletjes voor kleuters en peuters

  • Lotto
  • Kwartet
  • Bunny Hop
  • Nijntjes kleurendraaimolen
  • Memory

Lotto

Lotto is een favoriet spel van onze peuter. Ze vindt het echt heel leuk om een volle kaart te krijgen en ze vindt dan ook altijd dat iedereen gewonnen heeft (want iedereen heeft een volle kaart uiteindelijk).

Wij spelen graag deze Lotto van Dikkie Dik, die ik vond bij de BoekenVoordeel:

Dit spelletje zit in een mooi blik (handig, gaat niet kapot als je hem meeneemt) en de kaarten zijn dik en stevig. Dit spel is heel degelijk en gaat dan waarschijnlijk ook nog lang mee.

Kwartet

Nog ietwat moeilijk voor de peuter van drie, maar zeker niet minder leuk. De meiden spelen dan ook graag samen kwartet. Het eerste kwartetspel dat wij speelden, was het telkwartet van Woezel en Pip. Hierbij hoef je maar 3 kaartjes te verzamelen in plaats van vier. Daar moest ik zelf erg aan wennen!

Nu de meiden de bedoeling kennen van kwartet (de 4 kaartjes uit een serie verzamelen), spelen we graag het Reuzenkwartet van Dick Bruna. Dit spel heeft mooie grote kaarten met daarop duidelijk herkenbare plaatjes. Het Dick Bruna reuzenkwartet vind je hier.

Omdat het voor de meiden wel moeilijk was om alle kaarten vast te houden, kocht ik laatst bij de Wibra twee kaarthouders. Dit zijn rekjes om de kaarten naast elkaar in te zetten. Werkt super!

Bunny Hop

Bunny Hop is een bordspelletje waarbij het de bedoeling is om met een van jouw konijnen als eerste bij de wortel te arriveren. Wij hebben een pocket editie van dit spel en deze is makkelijk even mee te nemen.

Elke speler heeft 2 konijnen en mag bij elke beurt kiezen welk konijn hij/zij naar voren wil zetten. Iedere beurt draai je aan het rad om te kijken hoeveel stapjes je konijn mag zetten, of welke andere actie je mag doen.

  • Brug: je mag het andere bruggetje repareren. Zo is er steeds een van de twee bruggetjes beschikbaar om over te lopen.
  • Mol: je mag een konijn van een andere speler één stapje terugzetten.
  • Plank: je mag één plank verplaatsen om zo een ander gat dicht te maken. Zo zijn er steeds op verschillende plaatsen gaten in het speelbord. Val je in een gat, dan gaat je konijn weer naar start (tot grote frustratie van de meiden).

Bunny Hop vind je hier in de pocket editie en hier vind je de grote versie.

Nijntjes Kleurendraaimolen

Dit spelletje is een soort lotto met gekleurde dobbelstenen. Gooi de dobbelstenen en aan de hand van de gegooide kleuren mag je een kaartje bij je grote kaart aanleggen.

Ik kocht dit spel bij de kringloopwinkel (en dat voor maar €0,95). Helaas kwam ik er thuis achter dat een van de twee dobbelstenen er niet bij zat en dat de dobbelsteen die erbij zat niet de goede kleuren had. Dus wij dobbelen altijd met één dobbelsteen in plaats van twee. Maakt het spelletje niet minder leuk gelukkig! En makkelijk mee te nemen in het kleine doosje. Ideaal!

Nijntjes Kleurendraaimolen vind je hier, maar misschien dus met wat geluk ook tweedehands bij de kringloopwinkel.

Memory

Wij hebben inmiddels meerdere varianten van het memory spel. Van Paw Patrol tot Frozen, van Kikker tot Dora. Op dit moment is nog steeds het memory spel van Kikker favoriet. Het zit in een leuk klein doosje en de plaatjes zijn duidelijk. De plaatjes verschillen namelijk zodanig in kleur en vorm dat deze makkelijk te onderscheiden zijn. Ook het houten Frozen memory spel dat we hebben wordt er vaak bij gepakt.

Het Paw Patrol memory spel dat we pas nieuw hebben (gevonden bij de Zeeman) ziet er op het eerste oog heel leuk uit, maar bevat zoveel plaatjes die erg op elkaar lijken dat het steeds weer een teleurstelling is als het toch net niet het goede plaatje blijkt te zijn. Dus die staat voorlopig nog even in de kast.

Wat zijn jullie favoriete spelletjes om mee te nemen?
Op de vorige blog over spelletjes: Leuke spelletjes voor kleuters en peuters – deel 1, heb ik al leuke reacties gehad. Deze spellen ga ik verwerken in de volgende blog over leuke spelletjes voor kleuters en peuters! Hou de blog in de gaten!

 5,878 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply