De leukste kinderboeken over kerst

Het kerstverhaal en de kerststal

Het is bijna kerst! Wat zijn nu de leukste kinderboeken over kerst? Hoe lees je samen met (jonge) kinderen het kerstverhaal? En hoe maak je de échte kerstgedachte duidelijk? Of lees je juist graag grappige boeken over de Kerstman? Ik deel de leukste kinderboeken voor kerst met je en ben ook benieuwd naar jouw favoriet!

De leukste kinderboeken over kerst op een rij:

 1. Het kerstverhaal
 2. Mijn dubbeldik woordenboek kerst
 3. Dikkie Dik Kerstmis
 4. Bobbi viert kerst
 5. Wat hoor ik? Kerstmis
 6. O, denneboom
 7. Het Kerstboek voor peuters en kleuters
 8. Pippi en de dansende kerstboom
 9. Het boompje
 10. De zoete zusjes vieren kerst
 11. Niet niezen Kerstman!
 12. Kerstmis met boer Boris
 13. A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm
 14. Speuren in de kerstwereld

1. Het kerstverhaal

Dit prentenboek is geschreven door Vivian den Hollander en bevat mooie illustraties van Mies van Hout. Het boek is in hele makkelijke taal geschreven en daardoor geschikt voor elke kleuter die graag naar een verhaal luistert. Het is een vrij lange versie van het kerstverhaal vind ik zelf (voor kleuters dan), dus ik vond het vrij lang om in één keer voor te lezen. De concentratie van onze kinderen is dan soms aan het einde al weg. Neemt niet weg dat dit echt een van de leukste kinderboeken over kerst is om samen te lezen en zo het kerstverhaal te leren kennen en uit te kunnen leggen aan de kinderen.

Samen met de meiden las ik dit boek, waarna we op dezelfde dag ook de kerststal in het dorp bezochten. Meteen konden we het kerstverhaal verder bespreken. Want wie was Maria? En Jozef dan? Oh en dat is kindje Jezus! In de kerststal in ons dorp was ook een hondje te zien, die hoorde er volgens onze kinderen dan niet bij, want dat stond niet in het boek…

Het boek is hier te koop, ik heb een oudere druk en daardoor is de kaft een andere kleur. (let op dit is een affiliate linkje.)

2. Mijn dubbeldik woordenboek Kerstmis

Elk jaar zijn er veel boekjes in de aanbieding bij de Kruidvat. Dit grappige kartonboekje vond ik daar vorig jaar in de aanbieding. Voor € 1,99 scoorde ik een leuk boekje voor Cody. Een stevig boekje met dikke kartonnen pagina’s. Op elke pagina staat een afbeelding met woord dat past bij kerst. Bijvoorbeeld Kerstman, kerstboom, ster. Dit boekje kan je kleintje makkelijk zelf bekijken, daar is het stevig genoeg voor. Samen woordjes oefenen is natuurlijk ook leuk!

Met een beetje geluk ligt dit boekje nog steeds bij jouw Kruidvat!

Mijn dubbeldik woordenboek kerst

3. Dikkie Dik Kerstmis

Ook dit boekje scoorde ik in de aanbieding bij de Kruidvat. Het is een klein boekje (15cm groot) en het boekje bevat 3 verhaaltjes van Dikkie Dik rondom Kerstmis. Kerstkransjes, Sterren en Onder de kerstboom. Wie houdt er niet van de avonturen van Dikkie Dik? Mocht je dit boekje niet meer kunnen vinden bij jouw lokale Kruidvat, dan is dit flapjesboek van Dikkie Dik en de kerstmuis misschien ook een leuke tip!

Dikkie Dik Kerstmis

4. Bobbi viert kerst

Een boekje van Bobbi kan hier natuurlijk niet ontbreken! Wij zijn groot van van de boekjes van Bobbi, dus zeker dit boekje over kerst! Een heerlijk verhaal op rijm over beertje Bobbi. Hij gaat samen met papa een kerstboom kopen, de kerstboom versieren (er gaat ook wat stuk), hij brengt kerstkaarten rond, maakt een mooie sneeuwpop en gaat aan het kerstdiner met papa en mama. Een heerlijk kneuterig verhaal over hoe kerst hoort te zijn! Genieten dit boekje van beertje Bobbi! Dit boek kun je in de aanbieding voor € 2,99 scoren bij Kruidvat, of via deze link (affiliate).

Leukste kinderboek voor kerst: Bobbi viert kerst

5. Wat hoor ik? Kerstmis

Dit boekje is al even in onze collectie en komt volgens mij ook van de Kruidvat. Het is een geluidenboekje met geluiden en liedjes die met kerst te maken hebben. Elke pagina bevat één knopje met een muzieknootje. Zodra je dit knopje indrukt begint de muziek te spelen. Van ‘Stille nacht’ tot ‘Ho ho ho’ van de Kerstman. Je dreumes zal dit boekje echt vol inspanning steeds weer opnieuw lezen!

Leukste kartonboekje voor kerst: Wat hoor ik? Kerstmis

6. O, denneboom

Dit voorleesboek over kerst is een klassieker en wat mij betreft een van de leukste kinderboeken voor kerst. Het boek O, denneboom is geschreven door Jacques Vriens en geïllustreerd door Dagmar Stam. Inmiddels is dit boek in herdruk geweest (zo is het tegenwoordig niet meer denneboom, maar dennenboom) en in een prachtige moderne editie uitgegeven op dezelfde manier als Dag, Sinterklaasje. Dit mooie kinderboek over kerst vertelt het verhaal van Wouter en Mieke. Lees je mee hoe zij kerst vieren? Wil je dit boek zelf ook lezen en meteen de nieuwe versie van O, dennenboom aanschaffen? Het boek vind je hier! (affiliate)

Leukste kinderboeken over kerst: O, denneboom

7. Het Kerstboek voor peuters en kleuters

Dit prentenboek is een ander leuk boek van Marianne Busser en Ron Schröder. Het is geillustreerd door Dagmar Stam. Het kinderboek vertelt over de klas van juf Margreet, en hoe zij kerst vieren. Ze versieren een boom en spelen het kerstverhaal na. Het hele verhaal is op rijm en leest daardoor heel erg lekker voor. Het is ook een mooie hoeveelheid tekst voor elke peuter en kleuter, de teksten zijn niet te lang. De tekeningen zijn vrolijk en er is veel te zien op de afbeeldingen. Een ideaal voorleesboek voor kinderen die een van hun eerste kerstfeesten meemaken. Het boek is verkrijgbaar als e-book (affiliate), meer informatie over het boek zelf vind je op de website van Marianne Busser en Ron Schröder.

Update: Er is een nieuwe versie van dit boek beschikbaar! Die vind je hier (affiliate).

Het kerstboek voor peuters en kleuters

8. Pippi en de dansende kerstboom

Dit boek hebben wij dit jaar nieuw aangeschaft. En wat een hit! Pippi Langkous wordt hier graag gekeken dus een verhaal over Pippi en kerst was een schot in de roos. De verhalen van Pippi worden geschreven door Astrid Lindgren. Er zijn kinderen verdrietig, want ze zijn helemaal alleen met kerst. Maar… daar komt Pippi aan! Met een kerstboom op haar hoofd, lichtjes erin, én ze brengt cadeautjes mee! Maar eerst wordt er gedanst! Met de kerstboom natuurlijk.

Wil je dit boek ook zelf lezen? Je vindt het boek hier (affiliate linkje om mij te kunnen sponsoren).

De leukste kinderboeken voor Kerst! Pippi en de dansende kerstboom

9. Het boompje

Dit prentenboek, geschreven door Loek Koopmans, sprak mij enorm aan omdat het een mooie boodschap brengt aan de kinderen. Het boek gaat over een klein boompje in het bos. Het boompje is niet gelukkig omdat het niet zo’n mooie groene en zachte takken heeft als de andere bomen. Wat zou hij toch graag net zo zijn als de andere bomen! Met kerst gaat zijn wens in vervulling… maar was dit wat hij had verwacht?

Het boek brengt een ontroerend verhaal met bijpassende illustraties. Het is een prachtige boodschap aan alle kinderen: het is goed om anders te zijn. Je mag tevreden zijn met hoe jij bent. Jij bent uniek. Jij bent jij en ik ben ik. Het boek is geschreven naar een gedicht van Friedrich Rückert. Het boek vind je hier.

Het boompje, prachtig kinderboek voor kerst

10. De zoete zusjes vieren kerst

De zoete zusjes boeken zijn inmiddels een dikke favoriet bij Lexi. Zij heeft het lezen nu echt onder de knie en kan deze boeken (met soms een beetje hulp) zelf lezen. De zusjes Saar en Janna zijn lekker herkenbaar en kunnen niet wachten tot het kerst is! Dit verhaal is leuk om voor te lezen vanaf ongeveer vier jaar, zelf te lezen vanaf ongeveer zes tot acht jaar.

Het boek beschrijft alle elementen rondom de tijd voor en tijdens kerst. Zo gaan de zusjes de kerstboom optuigen, ze vieren kerst op school, gaan naar een kerstmarkt, en er is een levende kerststal in de buurt! Hanneke de Zoete heeft weer een heerlijke favoriet geschreven, dit boek wordt bij ons voorlopig niet opgeborgen!

Ben je zelf ook benieuwd? Het boek is verkrijgbaar als gewoon boek, e-book én luisterboek! (affiliate linkjes)

Leukste kinderboeken voor kerst: De zoete zusjes vieren kerst

11. Niet niezen Kerstman!

Dit boek vond ik vorig jaar tussen de boeken bij de Kruidvat. Het is een kartonnen boek met een handpop. De Kerstman gaat op kerstavond langs de huizen om de cadeaus bij de kinderen te brengen. Maar die baard… die kriebelt! En de Kerstman moet eigenlijk heel erg niezen! Gelukkig kan zijn rendier steeds voorkomen dat hij moet niezen en de kinderen wakker maakt. En aan het eind van het verhaal… HATSJOE! De Kerstman kon eindelijk niezen.

Dit verhaaltje klinkt eigenlijk enorm simpel (en dat is het ook). Door de handpop die in het boek zit, is het een enorm leuk boek om met je kindje te lezen. Mocht je toevallig nog bij de Kruidvat een exemplaar vinden: scoren dus!

Niet niezen Kerstman!

12. Kerstmis met boer Boris

Boer Boris… Een van de favoriete kinderboeken voor kerst van Cody. Cody is een echte tractor- en paardenfan. Dus dit is een schot in de roos moet Boer Boris. Kerstmis met boer Boris: Het is bijna Kerstmis… maar boer Boris heeft nog geen kerstboom! Snel gaat hij naar het bos om een kerstboom uit te zoeken. Terug op de boerderij blijkt de kerstboom te groot om binnen te zetten. De kerstboom wordt prachtig versierd. Iedereen komt bij de kerstboom kijken, maar het oude varken is er niet. Het varken blijkt overleden te zijn. Boer Boris is verdrietig en gaat zijn vriendje begraven. Gelukkig wordt er later een klein biggetje geboren.

In eerste instantie vond ik het verhaal vrij heftig omdat de dood beschreven wordt. Dit verwacht je niet direct in een prentenboek. Toch wordt dit op een mooie manier beschreven en blijft het wel bespreekbaar.

De illustraties zijn gemaakt door Philip Hopman en passen echt perfect bij de stukjes tekst. De afbeeldingen zijn heel duidelijk, gedetailleerd en kleurrijk. Het verhaal is geschreven op rijm, dit maakt het lekker makkelijk voor te lezen.

Het boek vind je hier! (affiliate link)

Kerstmis met boer Boris

13. A Christmas Carol – een vertelling op rijm

Het mag duidelijk zijn dat wij fan zijn van de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder want hier is er nog in in onze lijst. Dit boek is een klassiek verhaal in een modern jasje, verteld op rijm (voor de verandering).

Wie kent deze klassieker niet? Je leest in dit verhaal over de gierigaard Scrooge, ook wel bekend van het verhaal van Charles Dickens. Omdat hij alleen aan zichzelf denkt, vergeet hij alles en iedereen om zich heen. Het kerstfeest vindt hij ook verschrikkelijk. Door de drie geesten (verleden-heden-toekomst) beseft hij uiteindelijk dat het anders moet. Hij komt erachter dat het kerstfeest geen onzin is, maar eigenlijk iets heel moois.

Het verhaal wordt op rijm verteld en dit leest heel fijn voor. De illustraties zijn kleurrijk en vrolijk en sluiten perfect aan bij het verhaal. Het klassieke verhaal van Charles Dickens is natuurlijk een best heftig en eng verhaal voor kleine kinderen. Doordat het verhaal op rijm is en de tekeningen kleurrijk, neemt dit wel de scherpe randjes weg. Het kan wel zijn dat sommige kleine kinderen dit boek iets te spannend vinden. Neemt niet weg dat dit boek een perfecte mogelijkheid is om de échte kerstgedachte nog eens goed op te halen.

Het boek vind je hier. (affiliate)

a christmas carol - kerstvertelling op rijm

14. Speuren in de kerstwereld

Een nieuwe favoriet hier in huis! De zaklampboeken van Lantaarn. In dit boek zit (zoals in elke versie) een papieren zaklamp waarmee je in het boek op zoek gaat naar allerlei items. Dit boek gaat over Joep de ijsbeer. Hij is op zoek naar een heel speciaal kerstcadeau voor zijn mama. Samen gaan jullie op zoek, want als jullie goed zoeken, dan gaat hij zijn mama zeker verrassen!

Zo ga je op zoek naar een kerstmannetje, sloffen, een ster, cadeautjes, lampjes, de koekoeksklok, een sneeuwman, schaatsen, en ga zo maar door! Vind jij alle dingen waarnaar Joep zoekt?

Ik kocht dit boek bij Twee Ons Geluk, maar het boek is ook hier verkrijgbaar (affiliate).

De leukste kinderboeken over Kerstmis

Dit zijn onze leukste kinderboeken over kerst. Ken je deze boeken al? Niet gevonden wat je zocht? Cheryl maakte een leuk overzicht van kinderboeken over de winter. Welke boeken lees jij graag met je kind(eren)?

Eens iets anders dan een boek lezen?

Mocht je op zoek zijn naar een andere manier om het kerstverhaal met je kindje bespreekbaar te maken? Kijk dan samen eens naar de Zandtovenaar. Dit wordt elk jaar uitgezonden op NPO en in deze uitzending wordt het kerstverhaal dan ook altijd prachtig gebracht. Mooie zandtekeningen, muziek en de vertelling is ook helemaal gericht op kinderen.

Andere boekentips vind je hier.

 9,424 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply