Mijn baby slaapt niet door: oplossingen en ervaringen

Het hoge woord is eruit: mijn baby slaapt niet door. Toch was een van de vragen die mij steeds maar weer gesteld werd toen ik na mijn verlof weer begon met werken: en… slaapt hij al door? Alsof het een wedstrijdje is of dat je als ouder iets niet goed doet als je baby niet doorslaapt.
Maar help… mijn baby slaapt niet door. Hij drinkt nog steeds elke nacht (en vaak ook meerdere malen).
Doe ik iets fout? Of is er misschien juist iets goeds aan het wakker worden in de nacht en de nachtvoedingen?
Ik ging op onderzoek uit en neem jullie mee in mijn ontdekkingsreis: baby’s en doorslapen, wat is normaal en hoe gaan wij om met de gebroken nachten? Lees dit alles in: mijn baby slaapt niet door – oplossingen en ervaringen.

Wat is doorslapen?

Doorslapen is een verwarrende term. Sommige (ik denk zelfs de meeste) mensen zullen doorslapen zien als slapen van 23.00u tot 7.00u of zelfs klokje rond van 19.00u tot 7.00u. In veel onderzoeken daarentegen, betekent de term doorslapen het slapen van vijf uur of meer aan één stuk. In andere artikelen lees ik weer dat doorslapen betekent dat je baby slaapt van voeding tot voeding.

Kleine baby’s hebben vaak de nachtvoedingen echt nog nodig. Die worden elke twee tot drie uur wakker omdat zij honger hebben. Naarmate ze ouder worden, gaan zij een dag- en nachtritme ontwikkelen en zullen ze in de nacht minder vaak wakker worden voor een voeding. Rond de vijf maanden slaapt ongeveer de helft van de baby’s acht uur of langer aan één stuk. De andere helft dus nog niet!

Hoe gaat dat bij ons? Slaapt hij nu door?

Onze meiden waren in de nacht altijd al goede slapers (en nog steeds gelukkig!). Wij waren gezegend met baby’s die vanaf ongeveer acht tot tien weken oud van 23.00u tot 7.00u sliepen. Wanneer zij dan die laatste voeding om 23.00u niet meer nodig hadden kan ik me niet precies meer herinneren. Kleine kanttekening: zij kregen wel flesvoeding, dus ik vind zelf dat dit niet te vergelijken is met borstvoeding.
Cody daarentegen heeft altijd elke twee tot drie uur honger gehad. Ook in de nachten. Daar kwam nog eens bij dat hij niet zonder mij (of Rainier) wilde slapen. Gelukkig was ik aardig goed voorbereid (voor zover dat kan) en had ik een mooi co-sleeper wiegje aan mijn bed staan.

Inmiddels is Cody bijna acht maanden oud en wil hij tussen de avond- en nachtvoedingen nog wel eens vier of vijf uur laten zitten. Maar goed, doorslapen zit er dus voor ons nog niet echt in. Hoe lossen wij dat op?

Co-sleeper of samen slapen?

Op een gegeven moment is je eigen nachtrust ook belangrijk en ga je als ouder op zoek naar een manier om je baby goed te laten slapen. Een manier die voor jou werkt. Die co-sleeper aan mijn bed werd inmiddels een veredeld nachtkastje (hij wilde er toch niet in slapen) en ik ging op zoek naar een veilige manier om samen met mijn baby te slapen. Want een baby op je borst en jij half rechtop in bed… dat kan nooit veilig zijn. Deze oncomfortabele houding (voor ons dan, Cody vond het heerlijk) wisselden mijn man en ik af en zo pakten we allebei toch wat slaap.

In mijn zoektocht naar veilig samen slapen met je baby of kind kwam ik de richtlijnen rondom de theorie van Professor James J. McKenna tegen.
Een belangrijke voorwaarde aan samen slapen is dat je situatie veilig is. Maar hoe dan? Deze richtlijnen geven weer hoe je zo veilig mogelijk kan bedsharen met je kindje.

Hoe slaap je veilig samen?

Aan de hand van de richtlijnen die ik vond hebben wij een zo veilig mogelijke situatie gecreëerd om samen te slapen. Onderstaande punten vatten dit kort samen.

1. Zorg voor een goede houding van baby en mama

Een veilige slaaphouding voor een baby is in rugligging. Dit is ook volgens de adviezen die in de folder ‘slaap veilig slaap lekker’ staan. Deze folder krijg je ook vanuit het consultatiebureau.
De maternale houding is een veilige houding om samen te slapen. Als moeder lig je op je zij, met je knieën opgetrokken en een arm onder je hoofd/kussen. Het hoofd van de baby ligt ter hoogte van de borst van de moeder (dit gaat vaak vanzelf als je borstvoeding geeft) en de baby ligt aan de kant van de moeder, niet in het midden tussen vader en moeder in.

2. Geef borstvoeding

Een baby en mama zijn helemaal op elkaar afgestemd in de borstvoedingsperiode. Een moeder die borstvoeding geeft is door de hormonen alerter en haar slaapritme past zich (ook door die hormonen) aan aan haar baby.

3. Gebruik een stevig matras en zorg voor een bed zonder kieren en spleten waar je kind tussen kan raken

De co-sleeper ledikant die wij inmiddels gebruiken staat tegen ons bed aan, de matrassen stotend tegen elkaar. Je krijgt dan eigenlijk een grote kier aan de kant van de spijlen van de ledikant. Dit hebben we opgevuld met een stuk schuimrubber in dezelfde dikte als de matras. Het hoeslaken gaat om dit schuimrubber en de matras heen en dit maakt de situatie veilig.

4. Gebruik geen dekbed of extra kussens

Een dekbed is niet veilig onder de twee jaar. Zorg ervoor dat je kindje niet met zijn/haar hoofd tegen een kussen aan kan komen. Een deken is wel geschikt om onder te slapen, of een laken.

5. Niet roken en/of alcohol drinken

Drugs en alcohol zorgen voor een verminderde alertheid en zijn dus niet veilig bij bedsharen.

6. Gebruik een bedhekje of andere uitvalbescherming

Zorg ervoor dat je kindje niet uit bed kan vallen. Wij hebben, zoals ik al eerder noemde, een ledikantje als co-sleeper aan het bed staan. Mocht Cody omrollen, rolt hij dus op zijn eigen matrasje.

Dus mijn baby slaapt niet door. Hoe gaat het nu?

Aan de hand van deze richtlijnen slaap ik dus samen met Cody. In maternale houding, met een co-sleeper ledikant aan ons bed.

Inmiddels zijn we eraan gewend en dit werkt voor ons perfect. Cody kan zo vaak drinken als hij wil in de nacht en ik hoef niet op te staan of helemaal wakker te worden. Ook heb ik mezelf aangeleerd om niet op de klok te kijken als hij wil drinken. Dit zorgt ervoor dat ik even kort wakker word om te zorgen dat Cody goed drinkt en dat ik dan snel weer verder slaap (en Cody ook). Zo pakken we allemaal de meeste nachtrust.
En die nachtvoedingen… ik ga er vanuit dat ook deze vanzelf minder zullen worden.

Hoe slapen jullie baby’s? Slapen jullie ook samen of ging jullie kleintje al snel naar zijn/haar eigen kamer en bedje?

 4,361 total views,  1 views today

You Might Also Like

3 Comments

 1. Josine Buiks

  Wij hebben de eerste 6 wk een co-sleeper gehuurd. Echt ideaal!!

  Bij jolein heel lang in bed gevoed. Uiteindelijk in een fijne stoel (ikea) op de babykamer beland, met voedingskussen, voeten en dekentje. (Wat ervoor zorgde dat ik wel eens in slaap viel)

  Bij thobias al vrij snel op de kamer gaan voeden.

  Beiden sliepen bij ong. 6 wk 6a7 uur achter elkaar😇 (vond het geen wedstrijd, ieder kind heeft zn eigen dingetjes en ik vond het wel fijn om wat ervaringsverhalen te horen.maar uiteindelijk bepaald je kind het toch zelf) Ik had,terugkijkend, al snel geen nachtvoedingen meer. Maar als ze eens wakker werden dan was melk ook het 1e wat ik weer in de strijd gooide☺
  Jolein clusterde wel flink in de avonduren.
  De kids heb ik zoveel mogelijk op verzoek gevoed en heb er zelf niks aan gedaan om de voedingen te doen verschuiven.

  Het accepteren dat je bv nachtvoedingen of een clusteravond hebt hielp bij mij al enorm!

  1. Mariska

   Wat heerlijk dat dat goed ging! Lijkt me heel fijn om geen nachtvoedingen meer te hebben. Ik besef me nu eigenlijk pas hoeveel geluk we hadden dat de meiden zo snel de nacht door konden zonder voeding!
   Elk kindje geeft het inderdaad zelf wel aan denk ik wat nodig is. Daar vertrouw ik zelf ook helemaal op.

 2. Child

  Bij mijn baby ook! Banaan elke dag geprakt gegeven. En Reflux is bijna weg. Ik was me er eerst niet van bewust dat het door de banaan rustiger was geworden. Toen de reflux ondanks johannesbroodpitmeel terug kwam, goed nagedacht wat ik nu anders deed en het was de banaan. Direct gestart en het werkte. Er zit in banaan een fiber wat tegen de reflux werkt.

Leave a Reply