Veilige alternatieven voor melamine en bamboe

Wat zijn de alternatieven voor melamine en bamboe bordjes? Bijna iedereen heeft het nieuwsbericht afgelopen week wel gehoord. De NVWA bericht over schadelijke stoffen die vrijkomen uit melamine en bamboe bordjes en servies. Ik ben daarom op zoek gegaan naar veilige alternatieven voor melamine en bamboe servies. Voornamelijk onbreekbare bordjes, maar wel veilig voor kleine kinderen. Ik maakte een overzicht van de leukste en mooiste veilige alternatieven voor melamine en bamboe bordjes. Lees mee welke prachtige opties ik gevonden heb!

Oxo Tot

Het merk Oxo Tot komt oorspronkelijk uit New York en maakt prachtige producten. Waaronder siliconen bordjes, schaaltjes, bestek, bekers en vele andere spullen voor kinderen en baby’s. Ik vond bijvoorbeeld dit handige vakjesbord en dit mooie setje met een bordje, schaaltje en lepeltjes.

Twistshake

De producten van Twistshake ken ik nog niet erg lang, maar ik heb via een leuke samenwerking op Instagram kennis mogen maken met een paar producten. Twistshake maakt mooie spullen voor kinderen, waaronder de beroemde siliconen clickmat met bijbehorende bordjes en verschillende soorten drinkbekers.

Cody smult lekker van een Twistshake bordje

De bordjes en schaaltjes van Twistshake hebben een antislip onderkant en zijn gemaakt van hard en 100% niet giftig PP- en TPE-kunststof, en is BPA vrij. Bekijk hier het assortiment van Twistshake. Met de kortingscode XTSMAMAVANDRIE krijg je nu 10% korting op alle producten en aanbiedingen van Twistshake.

Ikea

Een tip die veelgenoemd werd: de bordjes van Ikea! Deze zijn niet gemaakt van melamine en/of bamboe en zijn heel voordelig!

Ikea KALAS bordjes


Deze bordjes (KALAS) kosten maar € 1,29 voor 6 stuks. Jammer dat de winkels nog niet open zijn op dit moment!

Béaba

Béaba heeft een groot assortiment aan 100% siliconen bordjes en schaaltjes. Er zijn gewone borden (met zuignap), maar ook vakjesborden! Oké, ik geef het toe: Ik ben echt een fan van vakjesborden. Ik merk dat als al het eten netjes gesorteerd op het bord van de kinderen ligt, ze makkelijker alle verschillende dingen gaan proeven. (Of alles helemaal door elkaar gemengd zodat ze het niet proeven.)

Dit vakjesbord van Béaba is gemaakt van 100% siliconen. Het is dus vrij van melamine en bamboe. Helemaal veilig om te gebruiken voor jouw lieve kleintjes!

Bamboo bamboo

Het merk bamboo bamboo maakt servies van 100% bamboe. Nu hoor ik je denken: maar dat mocht toch juist niet meer, bamboe? Dat klopt gedeeltelijk: bamboe in combinatie met melamine is niet veilig in gebruik. Maar servies van 100% bamboe bevat de gevaarlijke stoffen niet en is geheel plasticvrij. Prachtig plasticvriendelijk alternatief!

Een van de prachtige borden van bamboo bamboo


De bordjes zijn dus gemaakt van 100% bamboe en hebben een siliconen onderzijde. Hiermee blijft het bord of schaaltje goed op tafel staan.
Verder zijn er superleuke vormen (zie die unicorn!) beschikbaar en ook vakjesborden! Neem gerust een kijkje, misschien word je net zo’n fan als ik!

Mushie

Het merk Mushie komt uit Denemarken en maakt prachtig kinderservies (en speelgoed!) in nog prachtigere kleuren.

Het servies is gemaakt van BPA-vrij en polypropyleen plastic. Daarnaast is het ook vaatwasserbestendig en veilig in de magnetron! Het servies van Mushie is bijvoorbeeld ook te vinden in de prachtige webshop van Grasonderjevoeten.

Liewood

Liewood is een merk dat oorspronkelijk uit Kopenhagen komt. Nog een Deens merk dus. Dit merk maakt echt supermooie producten. Je vindt hier de meest schattige vormen bordjes, schaaltjes en bekers van siliconen.

Het servies is gemaakt van 100% siliconen, het is onbreekbaar en vaatwasserbestendig.

Innobaby

Het Din Din Smart kinderbord RVS van Innobaby

Tijdens mijn eigen zoektocht kwam ik ook een heel mooi RVS bord tegen van Innobaby. Ik vond dit RVS vakjesbord met deksel in de vorm van een bus. Hoe leuk is dat! Het bord is gemaakt van food grade roestvrij staal. Verder is het bord niet giftig en vrij van alle schadelijke stoffen. Het bord is niet geschikt voor in de magnetron, maar kan wel in de vaatwasser. Helaas is de deksel niet lekvrij.

Porseleinen servies

En dan is er natuurlijk nog ‘gewoon’ porseleinen servies. Nadeel is natuurlijk dat dit stuk kan vallen. Meestal als kindjes al wat ouder zijn zullen ze wel weten dat er met borden niet gegooid mag worden. Onze twee meiden doen dat in ieder geval niet meer (expres). Cody daarentegen…
Tijdens mijn zoektocht vond ik echt de mooiste porseleinen kinderserviezen! Bijvoorbeeld deze setjes:

Of dit schattige setje van Beatrix Potter:

Dus zeg maar dag tegen je melamine en bamboe servies

Welke alternatieven voor melamine en bamboe servies gebruiken jullie? Of welke opties gaan jullie gebruiken?
Alle melamine en/of bamboe bordjes gaan hier in ieder geval de deur uit.

Note: Dit artikel bevat affiliate links

 13,229 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply