De Nationale Voorleesdagen en Prentenboek van het jaar

Nationale Voorleesdagen: Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster

Vandaag, 26 januari 2022 beginnen de Nationale Voorleesdagen 2022! Het doel van de jaarlijkse nationale voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Elk jaar vinden de Nationale Voorleesdagen plaats in de laatste week van januari. Elk jaar starten de Nationale Voorleesdagen met Het Nationale Voorleesontbijt. Veel scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven en boekhandels doen hieraan mee. Tijdens de hele week zijn er overal verschillende voorleesactiviteiten.

De doelgroep van de Nationale Voorleesdagen zijn ouders van kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar. Voordelen van het (voor)lezen zijn bijvoorbeeld: een positief effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. Verder zorgt het voor een betere band tussen (groot)ouder en kind. En daarnaast geeft het je kindje een beter begrip van de wereld om je heen.

De Nationale Voorleesdagen: Prentenboeken Top 10

Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen is er ook een Prentenboeken Top 10 uitgebracht. Met deze boeken hoopt men ouders te inspireren, zodat zij meer voorlezen voor hun kinderen. Ik heb een paar leuke boeken hieronder uitgelicht.

Prentenboek van het jaar: Maar eerst ving ik een monster

Het boek dat op nummer 1 staat is het prentenboek van het jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster. Het boek is geschreven door door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer.

Dit prentenboek heeft van alles wat. Elke ouder zal het ook herkennen: je brengt je kindje naar bed, hoopt dat het vlot gaat slapen en dan… dan begint het. Je kindje haalt alles uit de kast om nog maar even wakker te kunnen en mogen blijven. In dit boek bedenkt het kind een eigen verhaal voor het slapengaan. Het is een grappig (lees: hilarisch) verhaal over heel veel monsters, en allemaal zijn ze erg grappig! Zeker niet eng in ieder geval. Samen met je kindje hardop lachen om dit leuke verhaal.

Dit boek scoor je bijvoorbeeld hier en er is ook een versie met een vingerpopje! Maar zoek je een koopje, koop het boekje dan nu bij je lokale boekhandel voor een klein prijsje! Schrijf je je kindje in bij de bibliotheek, dan ontvang je het vingerpopje gratis.

Vos gaat een stukje rijden

Vos gaat een stukje rijden is geschreven door Susanne Strasser. Het is een vrolijk voorleesverhaal voor kleine coureurs. Vos gaat namelijk een stukje rijden door kuilen, over stenen, hobbel de bobbels. en door plassen! De vos geniet zo van zijn ritje dat hij niet merkt dat er zomaar wat passagiers achterop springen!

Dit boek koop je hier. Of misschien vind je deze leuke vertelplaten ook leuk!

De ridder zonder billen

De ridder zonder billen is een hilarisch en origineel prentenboek. Het een onderwerp vindt elke kleuter zeker grappig. Met mooie en grappige illustraties van Charlotte Bruijn.

Er was eens een ridder zonder billen.
Die was verdrietig, want het liefst zou hij willen 
dat hij een prins werd en niet voor heel even,
maar voor een lang en gelukkig leven.
Een sprookjesachtige oplossing ligt voor de hand,
waardoor hij bij zijn droomprinses belandt.

Het boek koop je bijvoorbeeld via bol.com

Het eiland van olifant

Na een storm op zee belandt Olifant op een eiland. Hij roept om hulp, en kijk! Daar komt Muis al aanvaren. Olifant mag bij hem instappen, maar het bootje is veel te klein en breekt. Ook Hond en Krokodil kunnen de schipbreukelingen niet redden. Dus blijven ze allemaal op het eiland. Het wordt er wel heel erg gezellig!

Dit boek is een feestje om samen met je kindje te lezen. Met mooie onderwerpen als behulpzaam, samenzijn en gastvrijheid.

Het boek bestel je bijvoorbeeld hier.

Daar ben je

Dit prentenboek is een van de mooiste cadeaus voor alle nieuwe baby’s. Een tip als kraamcadeau dus!
12 prachtige illustraties met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Het eerste jaar staat namelijk in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet… Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk. Want wat verandert er veel in zo’n enorm korte tijd!

Dit mooie poëzie-prentenboek koop je hier.

Activiteiten bij de Bibliotheek Midden-Brabant

Gezien alle maatregelen is het lastig geweest om veel activiteiten te organiseren. Maar ik vond een leuke activiteit bij onze bibliotheek. De Bibliotheek Midden-Brabant organiseert een online voorleesmoment: Boself Elfira leest voor. Dit schrijven zij op hun eigen website:

Als het buiten donker is en de deuren van de bibliotheken sluiten, dan ontwaakt een dappere boself met de naam Elfira. Zij gaat elke avond op zoek naar een leuk avontuur om uit voor te lezen. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen leest Elfira op zondag 30 januari voor aan kinderen tussen de 2 en 6 jaar uit het avontuurlijke boek “Vos gaat een stukje rijden” (uit de Prentenboek Top 10). Kijk vanuit huis mee samen met je (klein)kind, dan maken we er samen een leuk voorleesavontuur van!

Wil je deelnemen aan het online leesmoment dan kun je je daarvoor aanmelden via deze link op de website van Bibliotheek Midden-Brabant.

De bibliotheek organiseert ook nog andere activiteiten in het kader van De Nationale Voorleesdagen. Een overzicht vind je hier.

De Nationale Voorleesdagen

Wij gaan in ieder geval weer lekker lezen deze week! Heb jij Het Prentenboek van het Jaar al gelezen? En welk boek ga jij nog meer samen met je kindje(s) lezen? Lees nog meer boekentips!

 1,814 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply