Verhuizen met kinderen – 8 handige tips

Inmiddels zijn wij helemaal verhuisd en ingetrokken in ons nieuw verbouwde huis. Maar waar moet je nu aan denken als je gaat verhuizen met kinderen? Ik deel hier onze leukste en handigste tips om de verhuizing voor de kinderen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiden op verhuizen met kinderen

Verhuizen is voor jezelf al heel erg spannend, je kunt je dus wel indenken dat dit voor de kinderen ook een grote verandering is. Helemaal als je dus uit de stad gaat verhuizen en de kinderen weg gaan uit hun vertrouwde omgeving.

Tip 1

Neem je kinderen mee bij een rondje door de nieuwe omgeving. Wij gingen bijvoorbeeld tijdens onze zoektocht naar een nieuw huis met de kinderen ‘op speeltuinenjacht’. Zo gingen we in alle dorpen in de omgeving even rustig wandelen en speeltuintjes bekijken. Zo konden wij zelf voelen hoe het dorp (of de wijk) voelde voor ons en konden de kinderen op hun eigen manier ook een nieuwe omgeving ontdekken.

Tip 2

Als je eenmaal hebt besloten om te gaan verhuizen, begint het inpakken. Geef je kind een eigen verhuisdoos en laat hem of haar de doos versieren. Knippen, plakken, tekenen, schilderen, stickers plakken. Alles mag! Laat daarna je kindje zijn of haar eigen spulletjes in de doos doen. Dit hoeven natuurlijk niet alle spulletjes te zijn, maar zo kan je kindje zelf zien dat de spullen in een doos gaan en in het nieuwe huis weer uitgepakt worden.

Tip 3

Deze tip kreeg ik van een lieve lezer: lees leuke boekjes over verhuizen met de kinderen! Leuke boekjes zijn bijvoorbeeld Bobbi gaat verhuizen en Kas gaat verhuizen. Misschien ken je zelf ook nog wel leuke boekjes over verhuizen? Er zijn ook een aantal kinderseries waarin verhuizen aan bod komt, bijvoorbeeld Conni op Netflix. Deze hebben de meiden regelmatig gekeken.

leuke boekjes over verhuizen om te lezen met je kindje

Verhuizen met kinderen: de verhuisdag!

Het is zover! De allerlaatste dag is aangebroken en de laatste nacht in het oude huis zit erop. Alle spullen (op de allerlaatste spulletjes na) zijn ingepakt en staan klaar om met de verhuiswagen mee te gaan. Wat is dat gek!

Tip 4

Laat de kinderen meekijken hoe de verhuiswagen ingeladen wordt. Onze kinderen vonden de verhuiswagen heel indrukwekkend! En al onze spullen gingen erin! Ze hebben niet alles meegekeken maar een halfuurtje ongeveer. Dat was voldoende en daarna hebben we ze lekker meegenomen naar ons tijdelijk onderkomen op de camping.

Het nieuwe huis

Misschien heb je de sleutels van het nieuwe huis al gekregen of krijg je deze pas later en heb je een tijdelijk onderkomen net zoals ons. Mocht je nog geen sleutels hebben van het nieuwe huis, dan is het fijn om je kindje alvast voor te bereiden op de locatie van het nieuwe huis.

Tip 5

Om je kindje het huis te laten zien kun je bijvoorbeeld samen naar foto’s kijken van Funda, of uit de brochure. Als het nieuwe huis niet te ver weg is, kun je ook een rondje rijden met de auto of fiets en even langs het nieuwe huis rijden. Zo weet je kindje straks al meteen in welk huis hij of zij gaat wonen.

Als het dan zover is: je hebt de sleutels gekregen en je mag eindelijk in het nieuwe huis!

Tijd om te verhuizen: we hebben de sleutels van ons nieuwe huis!

Tip 6

Als dit van toepassing is en mogelijk is: Laat je kindje in het nieuwe huis zijn of haar eigen kamer kiezen. Tot op zekere hoogte natuurlijk! Je kindje krijgt dan het idee dat hij of zij ook zelf iets mag beslissen, en wat is er nou leuker dan zelf bepalen wat er gebeurt?

Tip 7

Laat je kindje zelf iets moois kiezen voor zijn of haar kamertje. Een leuk behang, een kleur op de muur, misschien zelfs een nieuw bed of kast. Een mooie nieuwe deken of dekbedovertrek of een knuffel kan natuurlijk ook!

Tip 8

Laat je kindje (samen met jou) zijn of haar eigen dozen uitpakken. Geef samen al je eigen spulletjes een mooi plekje. Zo maakt je kindje van het nieuwe huis snel ook zijn of haar eigen thuis.

Verhuizen met kinderen: onze ervaring

Wij hebben de verhuizing met de kinderen (inclusief de verbouwing) in eerste instantie wel wat onderschat. Wij hadden besloten om tijdens de verbouwing tijdelijk te bivakkeren in onze vouwwagen. Met in ons achterhoofd het idee dat het vanaf mei prima weer zou zijn voor op de camping. Viel dat even enorm tegen… Veel regen, wind, en heel koud! Gelukkig konden we de voortent en vouwwagen uiteindelijk goed warm houden met twee kacheltjes én we konden de was bij mijn moeder doen. Ik denk dat wij voor dit jaar in ieder geval genoeg gekampeerd hebben!

De kinderen hebben de verhuizing niet als heel erg ervaren. De meiden moesten zeker even wennen op de nieuwe school, maar ze hebben meteen nieuwe vriendinnetjes gemaakt. Cody daarentegen heeft echt moeite gehad op het kinderdagverblijf en is nu na ruim 4 maanden eindelijk een beetje gewend. Dat was voor mij toch nog wel het moeilijkste van de hele verhuizing.

De verbouwing duurde langer door het slechte weer en wat tegenvallers. Dus onze periode op de camping werd verlengd van twee naar vier maanden. Tegenslag na tegenslag zorgde er wel voor dat wij voorlopig écht niet meer gaan verhuizen, maar nu eerst lekker gaan genieten in ons nieuwe huis!

Zijn jullie wel eens verhuisd met (kleine) kinderen of zijn jullie nog van plan te verhuizen of te verbouwen? Misschien hebben jullie iets aan mijn tips of hebben jullie nog tips?

 2,091 total views,  1 views today

You Might Also Like

Leave a Reply