Een zonnedakje voor de bakfiets maak je zelf!

Lange tijd speelde het al in mijn hoofd: wat zou het fijn zijn om een zonnedakje voor de bakfiets te hebben! Wij maken namelijk al een aantal jaar met veel plezier gebruik van onze elektrische bakfiets. Een van onze beste aankopen in de afgelopen jaren. Eigenlijk is het onze tweede auto. Bij aanschaf zat er een regenhuif bij, maar met warm weer was dat zo’n broeierig geheel, met een doorzichtig dak… Dus besloot ik nu: het wordt tijd voor een zonnedakje voor de bakfiets. En waarom zou ik die niet zelf maken?

Ik neem jullie mee in mijn zoektocht en leg uit hoe ik een zonnedakje voor de bakfiets maakte!

Afmetingen en benodigdheden

Dit zonnedakje maakte ik op maat voor onze Vogue Family Mover bakfiets. Dit is natuurlijk makkelijk aan te passen aan jouw eigen bakfiets.
De afmetingen van onze bakfiets, bak en de buizen zijn: 90cm lang en 67 centimeter breed en de buizen zijn in totaal 168cm lang.

De bakfiets opmeten

Wat heb je precies nodig voor een zonnedakje voor de bakfiets?

  • 1 meter outdoor stof. Ik kocht een fel gekleurde outdoor sunproof stof. Deze stof is UV-werend en tot zes uur waterdicht. (Ik kocht 2 meter stof omdat ik ook nog kussens voor de bankjes wil maken uit dezelfde stof.)
  • 2 dubbel deelbare ritsen van 90 centimeter.
  • Garen in bijpassende kleur.

De stof en de ritsen kocht ik bij Textielstad in Tilburg. Ik was nog nooit in de winkel geweest, maar dit was zeker niet de laatste keer! Goede service, en wat een enorm veel verschillende stoffen!

Mijn stof en de ritsen

How to: een zonnedakje voor de bakfiets

Na lang nadenken en uittekenen hoe ik het makkelijkst een mooi zonnedakje maakte, koos ik ervoor om tunnels te maken rondom de buizen van de bak van de bakfiets. Aan deze tunnels wil ik dan ritsen, zodat je het zonnedakje ook gemakkelijk aan de kant kan doen om eventueel een kind eruit te tillen of zodat je het zonnedakje er helemaal af zou kunnen halen.

Stof om de buizen

Voor de stof rond de buizen, gebruikte ik stukken stof van 165 centimeter lang en 15 centimeter breed. Ik werkte deze stukken stof netjes af met mijn lockmachine. Als je 1 meter stof tot je beschikking hebt, zul je deze tunnels rond de buizen uit twee delen moeten maken en aan elkaar bevestigen. Omdat ik 2 meter stof tot mijn beschikking had, was 165 centimeter geen probleem.

De breedte van de tunnel bepaalde ik door de stof rond de buizen te houden. Deze repen stof vouwde ik dubbel en op basis van de meting rond de buizen stikte ik de repen stof vast op 4 centimeter afstand van de vouw.

Nu heb je een lange tunnel voor rond de buizen met daaraan twee losse flappen. Aan een van deze flappen bevestig ik de rits voor het zonnedakje. Aan de andere flap zou bijvoorbeeld nog een zijkant van de huif kunnen komen.

Bepalen waar de rits komt

Om de juiste plaats van de rits te bepalen, heb ik de gestikte tunnel om de buis geschoven. De rits heb ik vastgespeld op de juiste plaats en daarna vastgestikt met mijn naaimachine en ritsvoetje.

Dit alles herhaalde ik voor de andere tunnel, maar dan in spiegelbeeld. Ik wil graag dat beide ritsen aan dezelfde zijde los gaan, zodat je gemakkelijk het hele dakje eraf zou kunnen ritsen.

De maat van het zonnedakje bepalen

Om de juiste maat van het zonnedakje te bepalen, schoof ik beide tunnels (met de ritsen eraan) weer om de buizen van de bakfiets. Zo kon ik precies de ruimte tussen de twee ritsen meten. Bij onze bakfiets is dit 54 centimeter. Dit wordt dus de breedte van het zonnedakje.

De ritsen die ik kocht, zijn 90 centimeter lang. Om aan beide zijden wat stof over te kunnen houden, koos ik voor het zonnedakje een lengte van 100 centimeter.
Alle zijden van deze stof werkte ik af met de lockmachine. De zijden waar geen rits aan bevestigd wordt, werkte ik af met een mooi dubbel stiksel (met mijn net nieuw gekochte tweelingnaald).

Het zonnedakje vastmaken

Om ervoor te zorgen dat het zonnedakje recht bevestigd zou worden aan de ritsen, heb ik eerst de stof vastgespeld aan de ritsen terwijl deze aan de buizen van de bakfiets bevestigd waren. Zo kon ik precies bepalen hoe de stof eraan vast kwam te zitten.

Eenmaal helemaal vastgespeld, heb ik de ritsen opengeritst en alles vastgestikt met de naaimachine.

Een zonnedakje voor de bakfiets: het resultaat

En wauw wat ben ik blij dat ik nu eindelijk de stap gezet heb om zelf een zonnedakje voor de bakfiets te maken! Kijk die kinderen eens blij zitten in de bakfiets. Lekker in de schaduw, dus wij kunnen bij een volgende hittegolf ook weer lekker op de fiets!

 47,987 total views,  153 views today

You Might Also Like

Leave a Reply